Lara Barsacq (FR)

Advisering en preproductieondersteuning voor Lara Barsacq's aanstaande trio, IDA, don’t cry me love, die op 18 oktober 2019 in première gaat in het kader van Biennale 2019 de Charleroi danse in La Raffinerie, Brussel (BE).

In het begin is er Ida Rubinstein, de legendarische danseres van de Ballets Russes en muze van Serge Diaghilev, die in het begin van de XXe eeuw de sensatie creëerde door haar charisma, haar schoonheid en zwavelachtige aanwezigheid. In Oscar Wilde's Salomé trok de danseres haar kostuum uit en kleedde zich uit. Onmiddellijke triomf en roem. Door deze provocerende en bevrijdende act komt Ida Rubinstein in de geschiedenis van dans, performance en feminisme. Een eeuw later gaat Lara Barsacq terug naar de muze, die voor haar een intacte bron van inspiratie vormt, omringd door twee danseressen. Op het podium vieren en zingen de drie artiesten de herinnering, de glorie, de afwezigheid van Ida. Op haar eigen unieke manier, het mengen van het historische en het triviale, het grandioze en het absurde, de persoonlijke herinneringen en de archieven, componeert Lara Barsacq een ode aan de vrijheid en de beschermfiguren die energie en durf ademen. Een hymne aan poëzie en dans als een uitvinding van zichzelf.

Lara Barsacq is choreograaf, danseres en actrice. Ze is opgeleid aan de CNSMDP in hedendaagse dans en is tussen 1992 en 1996 lid geworden van Compagnie Batsheva, choreograaf Ohad Naharin, waarmee ze internationaal toerde. Van 1994 tot 2004 wijdde ze zich aan de choreografie van haar eigen projecten of op verzoek van de CNSMDP en professionele gezelschappen zoals Ensemble Batsheva. Van 2002 tot 2004 werkt ze als danseres samen met Compagnie Jean-Marc Heim, ALias, Jérôme Bel, Lies Pauwels & Ben Benaouisse, Tristero, Ballets C de la B, GdRA, Benny Claessens, Arkadi Zaides, la cie du Zerep, Danae Theodoridou en Lisi Estaras. Sinds 2004 is ze zowel actrice als danseres, werkend vanuit improvisaties en teksten van auteurs. Ze treedt op sinds 2015 in Sarah Vanhee's Lecture for everyone en in de productie Learning how to walk van Benny Claessens. Ze ontwikkelt haar choreografisch werk in samenwerking met Gael Santisteva. In 2016 creërden ze de structuur Gilbert & Stock vzw.

Na 15 jaar als danseres keerde ze terug naar de choreografie met een persoonlijk project: Lost in Ballets Russes, waarvan de première in april 2018 plaatsvond in La Raffinerie (Brussel). Lara creeërt nu IDA, don’t cry me love, een trio rond de figuur van Ida Rubinstein. De première vindt plaats op 18 oktober 2019 in La Raffinerie (Brussel), in het kader van Biënnale de Charleroi Danse.


KOMENDE SPEELDATA

18.10.2019 | IDA, don’t cry me love, Biennale de Charleroi danse, La Raffinerie, Brussels (BE) | PREMIERE
29 - 30.11.2019 | Lost in Ballets russes (extrait), Podium, Le Pacifique, Grenoble (FR)
03 - 04 - 05 - 06 - 07.12.2019 | IDA, don’t cry me love, Les Brigittines, Brussels (BE)
26.01.2020 | IDA, don’t cry me love (extrait), Théâtre 140, Brussels (BE)
06.02.2020 | IDA, don’t cry me love (extrait), Centre Wallonie-Bruxelles, Paris (FR)

VORIGE SPEELDATA

19.11.2018 — Lost in Ballets russes, festival LEGS, La Raffinerie, Charleroi danse, Brussels (BE)
06 - 07 - 08.12.2018 — Lost in Ballets russes, La Balsamine, Brussels (BE)
21 - 22.05.2019 — Lost in Ballets russes, Centre Wallonie-Bruxelles, Paris (FR)


Een genereus en zelfvertrouwde trio (met Marta Capaccioli en Elisa Yvelin). [ ] Verre van de parfums van naftaleen, ademt deze IDA een goed leven voor deze geest, die dus naast de grote heldinnen staat die de danser belichaamde, Cleopatra, Scheherazade of Jeanne d'Arc.

Estelle Sopoto, “Sur les pas d’Ida”, Focus-Le Vif, 10.10.2019

Het net van de officiële dansgeschiedenis heeft grote gaten. Velen gaan er doorheen. Met name vrouwen. Gelukkig is de laatste jaren een nieuwe generatie kunstenaars gepassioneerd over het verleden door even rigoureus als amoureuze aandacht te besteden aan persoonlijkheden die min of meer vervallen in vergetelheid. [ ] Deze persoonlijke en artistiek-historische draad bevat ook de voorstelling Lost in Ballets Russes, ontworpen door Lara Barsacq, in verband met haar groot-oud-oom, de schilder Léon Bakst. Met zijn schilderijen in de achtergrond, glijdt ze in de gebaren van Vaslav Nijinski en Ida Rubinstein waarvoor Maurice Ravel Boléro in 1928 creëerde. Degene die als kind droomde van een poster van Ida, maakte haar tot haar heldin: "Ze is een enorme inspiratie. Ze was een feministe die risico's nam, zich in 1909 ontdeed! Ik verschuif wat ze deed, ik durf het aan te raken om het een plaats in de geschiedenis te geven.” Lara Barsacq is momenteel bezig met het voltooien van de trio IDA Don’t Cry Me Love.

Rosita Boisseau, Le Monde, 20.06.2019

Ik vind het fascinerend om mezelf onder te dompelen in een specifieke tijd in de geschiedenis van de dans en ook in een historische context, terwijl ik op zoek ben naar wrijving en herbezit in het huidige moment. Ik hou van de wrijving van tijden en de onwaarschijnlijkheid als het gaat om co-existentie, om ze een geheel nieuwe interpretatie te geven.

Lara Barsacq in gesprek met Wilson Le Personnic, maculture.fr, 05.04.2018


creatie en uitvoering Lara Barsacq, Marta Capaccioli en Elisa Yvelin artistiek advies Gaël Santisteva scenografie en kostuums Sofie Durnez lichtontwerp Kurt Lefevre muziekontwerp Tim Coenen, Gaël Santisteva, Lara Barsacq

productie Gilbert & Stock coproductie Charleroi danse — Centre Chorégraphique de la Fédération Wallonie-Bruxelles (Brussel), Les Brigittines (Brussel) residentie partners La Raffinerie - Centre Chorégraphique de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Les Brigittines, Grand Studio (Brussel), Le Théâtre de Liège en Honolulu (Nantes) met de steun van Ministère de la Fédération Wallonie-Bruxelles — Service de la danse, Wallonie-Bruxelles International en Grand Studio (Brussel)

Foto’s: Sanislav Dobak, Quentin Legrand, Gaël Santisteva